Dublin city: Docklands

Bij aankomst in Dublin merkte Loes op dat het gebied waar we nu wonen totaal niet past in het beeld wat ze van Dublin had. Ik zal proberen om verschillende delen van de stad hier te laten zien.

Om te beginnen eerst wat algemene informatie over Dublin. Blijkbaar is deze stad of Ierland geen belangrijk onderwerp in onze geschiedenis of topografielessen geweest.

Wikipedia info om de algemene kennis even op te frissen:

Dublin (IersBaile Átha Cliath) is de hoofdstad van Ierland, en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. De stad 
ligt vrijwel halverwege aan de oostkust van het eiland, aan Dublin Bay, een inham van de Ierse Zee, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey.

Dublin is gesticht door de Vikingen in ± 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners in het grootstedelijk gebied. De naam komt van ‘Dubh Linn’, hetgeen Oudiers is voor zwarte poel of zwart water, een verwijzing naar een nederzetting die volgens sommigen overeenkomt met het huidige Dublin, afkomstig van de Griekse astronoom Ptolemeus, rond het jaar 140. Hij had het over een stad die hij Eblana noemde.

Hoewel de naam Dublin zelf ook uit het Iers komt is in het Iers de gebruikelijke naam voor Dublin Baile Átha CliathBaile betekent “stad”, Átha is de genitief vanÁth, een doorwaadbare plaats, en Cliath is een vlechtwerk van riet waarmee men de rivierbodem bij een doorwaadbare plaats verstevigde. Het eerste deel van de naam wordt vaak weggelaten, zodat de stad ook Áth Cliath heet.

Ik begin met de ‘Docklands’ dit gebied ligt bij de haven van Dublin en hier wonen wij nu. Er is veel water, de rivier Liffey stroomt hier een paar honderd meter vandaan. Vanuit mijn balkon kijk ik uit op een kanaal en wanneer wij hier de rivier oversteken kom je op het ‘Grand Canal Square’. Dit gebied is behoorlijk gemoderniseerd. Je vindt hier moderne kantoren en appartementen, maar soms staat er opeens een oude fabriek, je stuit op een oude brug of er ligt een straat met arbeidershuisjes om de hoek.

Dit gebied was erg vervallen en de verschillen zijn dus ook groot. Aan de ene kant van de straat vind je nieuwe prestigieuze appartementen maar een aantal blokken verder is het niet altijd even veilig. De verschillen zijn echter duidelijk en echt onveilig heb ik mij hier nog nooit gevoeld.

Uitzicht over de Docklands vanaf het Google dakterras
Samuel Beckett Brigde over de Liffey
In het midden ons appartementencomplex
Haven en Dublin Eye
Conventioncentre en Samuel Beckett Bridge
Grand Canal Dock
Aan de overkant; Grand Canal Square en Theatre
Arbeiderswijk om de hoek bij Google
Dublin - Docklands

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s