And Indian Healthcare…

Helaas hier nu geen verslag van shitterend Kerala maar een stukje over de Indiase gezondheidszorg. Iedereen kent natuurlijk alle horrorverhalen over ziekenhuizen en doctoren in dat verre, gevaarlijke en vieze India..

Ik moet toegeven, ik heb in Tirupur een ervaring gehad die daar heerlijk bij aansluit. Op het moment dat de beste dokter een spuit tegen voedselvergifteging in mijn arm wilde zetten was ik plots weer erg helder en kon duidelijk overbrengen dat er vanuit dit ‘ziekenhuis’ niets anders dan hele veilige, voorgepakte, gesealde pillen mijn lijf binnen zouden komen.

Gelukkig bestaat er in Nederland zoiets als de GGD zodat je wanneer je op het idee komt om een tijd in Azie door te brengen veilige inentingen krijgt. Tegen ziektes die je in Nederland niet zo snel tegenkomt zoals Tubercolose, Hepatitis of Tyfus.

Om onverklaarbare reden had ik afgelopen week toch een erg bezorgde dokter tegenover me zitten die mij vertelde dat ik wel Tyfus had. De week daarvoor had ik al ziek (met een griepje dacht ik, lekker Hollands; niet aanstellen!) op bed gelegen en na anderhalve dag terug op kantoor voelde ik me bij nader inzien toch niet ok. Dus de dokter gebeld. Even de gemakken van Indiase gezondheidszorg op een rij:

1: Ja natuurlijk, de dokter kan je over 20 minuten zien

2: Geen vragen als; ”En wat denk jij dat er mis is?”

3: Geen oplossingen als; ” Wat wil je daar aan doen?”

4: Een vriendelijke dokter die de tijd neemt, luistert, vraagt en onderzoekt.

5: Geen kans van ontsnappen zonder volledig bloedonderzoek. En wel in dezelfde kliniek, niet in het ziekenhuis op dinsdagmiddag tussen 14:00 en 15:00.

6: Binnen een dag uitslag van je onderzoek

7: Natuurlijk moet ik eerst alles betalen hier en het laten bij de verzekering claimen, twee consulten, bloedonderzoek en een bult medicijnen voor minder dan 20 euro.

8: Wanneer je de dokter belt voor aanvullend advies wordt je zonder mopperen of ondervragingen doorverbonden en krijg je een duidelijk antwoord.

Om een lang verhaal kort te maken; Gezondheidszorg hier in India is een stuk beter dan over het algemeen wordt gedacht! De dorpsdoktoren daargelaten dan..

Inmiddels zit ik weer een (een beetje witjes) levend en wel op kantoor. Laten we hopen dat dit eenmalig was aangezien het niet echt een feestje was de afgelopen week! Even wat ongevraagd goed advies: Ook al hebben de inentingen mij niet geholpen, wanneer je naar een risicogebied gaat haal alstjeblieft je inentingen! Dit na alle verhalen van geshokte Indiers over hele zieke en overleden familieleden.. En mijn realisatie dat het niet zo heel moeilijk is om besmet te raken met een ziekte als deze!

Ach, weer een ‘IndiaErvaring’ op de lijst ;) Kerala wordt waarschijnlijk uitgesteld tot augustus of september maar ik kan niet wachten na alle schitternde foto’s van de mensen die afgelopen weekend een nacht op een Houseboat in ‘Gods own country’ doorgebracht hebben!

Advertisements

3 thoughts on “And Indian Healthcare…

 1. Oooh ik schrok me dood toen ik de titel van je verhaaltje zag en daarna de minder goede ervaring van je eerste dokter bezoek las… gelukkig dat het in de stad er anders aan toe gaat en dat je zo goed verzorgd bent/word!

  Fijn dat je je weer wat beter voelt en hopelijk ben je in no time weer de oude!

  Kuss Kaiya

 2. Heeej Meiske,

  Klinkt erg spannend allemaal! Ik hoop dat je er weer helemaal bovenop bent!!!
  Hopen dat je niet nog meer van dat soort enge dingen mee gaat maken…!!!

  Dikke kus Fie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s