Changing Lives

Het is net weer eens duidelijk geworden dat India zo veel verschillende gezichten heeft. ’s Middags heb je het gevoel dat niemand in dit land eerlijk is of je ook maar voor twee tellen serieus neemt. Vervolgens overleef je het verkeer naar het steakhouse en lijkt alles weer mee te vallen.

Maar net was het wel erg pijnlijk. Behoorlijk positief kwam ik uit een meeting. Eindelijk een Indier waar ik een redelijk normaal gesprek mee kan voeren. De beste man heeft tien jaar in Duitsland gewoond en gewerkt dus er is enigzins begrip wanneer je een duidelijk antwoord wil. Heerlijk. Een ding is hier nog wel eens overduidelijk. Structuur, stipheid en directe antwoorden zijn dingen die ik ontzettend waardeer!

Eenmaal terug in de auto vertelde Velu, de chauffeur, mij iets over de lelijke kant van dit land. Op de heenweg had hij verteld over de zus wan een  vriend. Ze is een maand geleden getrouwd en afgelopen week heef ze zelfmoord gepleegd. Haar naam was Charmala en ze was maar liefst 19 jaar oud.

Hij vertelde dit toen ik hem vroeg naar zijn weekendplannen aangezien morgen (vrijdag) Ramayana week begint. Dit is een groot festival hier in Karnataka. Iedereen heeft vrij, bezoekt familie en er zijn het hele weekend festiviteiten.

Voor Velu zou het allemaal wat later beginnen omdat hij bij de familie van zijn vriend langs zou gaan. Toen ik weer in de auto zat na mijn meeting vertelde hij dat dit niet doorging omdat het lichaam al verbrand was. Dit is opeens zo snel gegaan omdat dit jonge meisje vermoord is. De man, de schoonmoeder en schoonzus van het meisje zijn vandaag gearresteerd.

Wanneer er in India een trouwerij plaatsvindt moeten de ouders van de bruid de familie van de bruidegom geschenken geven. Geld, land een motor, kleding, sieraden of huisraad.

Charmela heeft ongeveer een week geleden haar moeder gebeld of ze de schoonfamilie nog eens een lakh rupees extra wilden geven. Haar ouders hadden al een lening genomen om de bruidsschat te kunnen betalen en er is geen geld meer over.

Een negentienjarig meisje is dus vermoord door haar schoonfamillie omdat zij niets meer voor haar konden betalen.

Op dit moment begrijp ik weer helemaal niets van dit land waar ik het heel erg naar mijn zin heb en geniet van alle mooie dingen. De verschillen tussen ‘westerlingen’ en ‘Indiers’ zijn zo inmens! Dit merk je zelfs aan Indiers die veel westerse vrienden hebben zoals mijn vriend Vishal. Hij heeft een tijd in de VS gewoond en vertrekt volgend jaar waarschijnlijk naar Europa. Hij heeft een goede baan en is behoorlijk open minded. Maar ook hij krijgt foto’s van huwbare meisjes gepresenteerd van zijn moeder en andere vrouwelijke familieleden. Hoewel hij volhoudt dat hij verstokt vrijzel blijft tot hij ‘zijn ware liefde’ vindt vraag ik me af of hij dat kan? Verder zijn het van die kleine dingen. Iemand die heel erg verwesterd lijkt maar je toch echt niets aangeeft in je linkerhand.

Ik ben benieuwd wat we de komende drie dagen op onze trip naar Kodaikanal en Madurai allemaal tegenkomen.

Advertisements

2 thoughts on “Changing Lives

 1. Heftig verhaal!!! Dat zijn idd de vreselijke kanten van het land!!!

  Ben verder geloof ik weer helemaal weer bij met het lezen van al je verhalen en het bekijken van foto’s en filmpjes haha…
  Is weer erg leuk om te lezen en te zien!!!!
  Enne… helemaal super dat jullie nu officieel jullie diploma hebben gekregen!!!! Lekker gevoel of niet??;)

  Liefs Fie

 2. Gosh… wat een verhaal! Best ‘n reality shock lijkt me, als je dat van iemand hoort die je kent, komt erg dichtbij lijkt me!

  Voor de rest weer veel plezier gewenst :)

  Kuss Kaiya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s